fredag 11. november 2011

La elevene publisere på Wikipedia

For noen år siden baserte jeg historieundervisningen min på Vg3 rundt ett nettsted jeg lagde selv. Elevene holdt muntlige foredrag for klassen som de ble vurdert på og skrev deretter korte sammendrag fra sitt foredrag med kildehenvisninger. Sammendragene publiserte jeg på nettstedet.
Wikipedia åpner muligheten for at elevene selv kan publisere historiske tekster direkte uten læreren som mellomledd. Elevene inntar et personlig publiseringsperspektiv (Solvoll 2008). Hvilke fordeler og ulemper gir dette? En opplagt fordel er at elevene kan få tilbakemeldinger, både direkte og ved at teksten endres, av andre både medelever og frittstående aktører som deltar på Wikipedia. Sett fra et vurderingsperspektiv blir bevaring av teksten på forskjellige stadier viktig. Hvem skrev hva når. I den grad Wikipedias historie funksjon ikke ivaretar kan man også levere det man publiserer på Skolens lms.
Det mest spennende jeg ser i elevenes Wikipediaskriving er selve wiki funksjonen. Vi kan bygge opp en struktur dere elevene samarbeider om noen artikler og så linker ut fra disse til artikler de selv alene er opphavsperson til ( iden grad det er mulig på wikipedia). Dette forenkler i alle fall vurderingsarbeidet til læreren samtidig som det gir en virklighetsnær tilnærming.
Hva skal vi la elevene skrive om på Wikipedia ? Det beste er vel at de skriver om noe som ikke så mange har skrevet om før. Fra et historielærer perspektiv peker da lokalhistorie seg ut som en mulighet. Man kan skrive biografier om ordførerne i Trondheim i det 20 århundrede eller artikler om industribedrifter i samme område i mellomkrigstiden for å nevne noen muligheter.
Finner det for øvrig ganske interessant at Solvoll holder avisene opp mot Wikipedia når det gjelder pålitelighet. Jeg har begrenset tro på at avisenes forhåndskontroll er særlig effektiv i det tidspresset de jobber under. Jeg våger den påstand at jeg finner langt flere faktafeil av historisk art i artikler i avisene enn i wiki-artikler. Det kunne vært spennende å la elevene utforske dette. F.eks i forbindelse med et historisk jubileum eller en utenrikspolitisk artikkel.

Kilder:
Solvoll, M.K. (2008) Pedagogisk bruk av wikipedia. Digital kompetanse, Nordic Journal of Digital Literacy, 3/2008
Lund, A. (2006). WIKI i klasserommet: individuelle og kollektive praksiser, Nordisk Pedagogisk tidsskrift, 4/2006

3 kommentarer:

  1. Ja, hvorfor ikke. Forslaget du har til område som absolutt vil være aktuelt for dette er glimrende. For noen år siden - altså før wiki var kjent, gjennomførte jeg et lokalhistorieprosjekt med elever jeg hadde. Jeg kan love at engasjementet og kildekritiske elever virkelig fikk innblikk i mye spennende lokalhistorie. Det viktige i dette arbeidet, som i alt annet arbeid som handler om å behandle kilder, er å gjøre elevene i stand til kritisk å vurdere de kildene de finner/oppsøker. Det vil uansett komme til nytte i senere arbeid også. I tillegg vil kunnskap om kilder kunne virke den andre veien - når elever kjenner til hva det vil si å være kildekritisk vil de automatisk ta med seg dette når de leser nye tekster.

    SvarSlett
  2. Har også lyst til å legge inn denne lenka selv om den ikke direkte omhandler det du skriver om, men føler likevel den er litt i samme gata.
    http://home.hio.no/~sissele/elaering/fag/pedagogikk/sosiokultur/situering.htm

    SvarSlett
  3. Dette var en god ide'. Tenker litt på hvordan dette kan være nyttig i forbindelse med opplæring i fengsel... Dette kunne også vært gjennomført i flere fag som norsk, samfunnsfag mm. Vi har jo mange med bakgrunn fra andre kulturer og land, så det kunne vært en ide' at noen av dem kunne publisere lokalhistorie fra deres egne hjemland på norsk i Wikipedia.. Elevene i fengslet har tilgang til Wikipedia, så med litt teknisk assistanse fra oss lærere, kunne det være mulig å få til. Skal lufte det med de andre lærerne....

    SvarSlett